با عدم توافق آذربایجان با ترکمنستان بر سر قیمت گاز، پرونده سوآپ گاز ترکمنستان بعد از دو ماه توقف، بسته شد تا مذاکرات دوجانبهای بین ایران و ترکمنستان برای واردات گاز آغاز شود.
گاز طبیعی افزون بر اینکه بیش از ۷۵ درصد سبد انرژی در داخل را تشکیل میدهد، بهعنوان خوراک در برخی صنایع، مانند صنعت پتروشیمی، برای تولید اوره و آمونیاک، همچنین تولید محصولات پلیمری مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد دوگانه گاز طبیعی بهعنوان سوخت و خوراک صنایع، نقش محوری گاز در صنعت را برجستهتر میسازد.
خبرهای دریافتی حاکی است، سوآپ و واردات گاز ایران از ترکمنستان متوقف شده، اما مشخص نیست این توقف مقطعی و به دلایل فنی رخ داده یا دلیل دیگری برای توقف ارسال گاز به ایران وجود دارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برجام باعث همکاری نکردن همسایگان در شرایط تداوم تحریم بود، گفت: احیای قرارداد گازی ترکمنستان از سوی وزارت نفت بدون برجام شد.
فعال اقتصادی با اشاره به قرارداد واردات گاز از ترکمنستان گفت: واردات، ذخیره و صادرات بهموقع منابع گازی میتواند در حوزه مصرف انرژی داخلی ایجاد تعادل کند
دولت سیزدهم به منظور بهبود دیپلماسی انرژی و توسعه همکاری با کشورهای همسایه در حوزههای مختلف صنعت نفت و گاز، احیای بازارهای جهانی را در دستور کار قرار داده و اخیرا نیز با شکسته شدن قفل همکاریری ایران و ترکمنستان در این حوزه اتفاقات جدیدی رقم خورده است.
در صورت آغاز واردات گاز از ترکمنستان، علاوه بر سوآپ سالانه ۳ تا ۴ میلیارد مترمکعبی گاز ترکمنستان، ۳ تا ۴ میلیارد مترمکعب نیز گاز از این کشور خریداری میشود که این موضوع، یک تجارت برد - برد برای هر دو کشور است.
عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی گفت: با از سرگیری واردات گاز از ترکمنستان، ایران بهسمت تبدیل شدن و ایجاد هاب گازی در خاورمیانه حرکت خواهد کرد.
کارشناس بازار انرژی با اشاره به افزایش سهم ایران در تجارت انرژی با واردات گاز از ترکمنستان گفت: با از سرگیری واردات گاز، ایران بهسمت تبدیل شدن و ایجاد هاب گازی در خاورمیانه حرکت خواهد کرد.
چندین سال است که ایران به عنوان دومین دارنده منابع گازی دنیا برنامه تبدیل شدن به هاب گازی منطقه را دارد، هرچند در سالهای اخیر این برنامه فراز و نشیبهای متعددی را پشت سر گذاشت اما اکنون با استارت واردات گاز از ترکمنستان به این رویا نزدیک شده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: بر اساس اهداف تعیینشده برای شرکت ملی گاز طبق سند چشمانداز در افق ۱۴۰۴، تجارت بینالمللی گاز طبیعی که باید ۸ تا ۱۰ درصد افزایش یابد، سال ۲۰۲۲ عملکرد موفقی را در این حوزه تجربه کرد.
دولت سیزدهم به منظور بهبود دیپلماسی انرژی و توسعه همکاری با کشورهای همسایه در حوزههای مختلف صنعت نفت و گاز، احیای بازارهای جهانی را در دستور کار قرار داده است.